Gombák típusai
Narncsszínű csészegomba:
Termőtest: Lapos tál formájú, nyeletlen, az átmérője maximum 10 cm-t tér el. Belső oldala élénk narancsvörös, kívül világpsab sárgásvörös, lisztes deres, egy darabka narancshéjra emlékeztet. A húsa vékony, viasszerű, törékeny, nincs szaga és íze.
Előfordulás: Kora nyártól-őszig, erdei utakon és csupasz talajon, gyakran nagy csoportokban.
Étkezési Érték: Ehető, bár nincs semmi íze. Élénk színe miatt saláták díszítésére használják.
Bordás Serleggomba:
Termőtest: nyeles, 4-10 cm széles,felületén feltünő redős erek találhatók, amelyek a tönk aljából indul ki, és villásan elágaznak. A tönk rövid vaskos, fehéres színű, kamrásan üreges.
Előfordulás: májustól júniusig, lomb és fenyőerdőkben fordul elő, utakon és lejtőkön, ritka faj.
Étkezési érték: Nincs jó íze.
Ízletes Kucsmagomba:
Termőtest: A gomba legfeljebb 15 cm magas, a süveg kerekded-golyó formájú.Fiatalon szürkésbarna vagy barna, majd okkersárga lesz, nagy, szabálytalan, méhsejtszerű kamrákra osztott. Az egész gomba üreges.
Előfordulás: Tavasszal, áprilistól, egyes években már márciustól megjelenik, gyakori ártéri erdőkben. Tapasztalatok szerint az almavirágzással esik egybe a szezonja.
Étkezési érték: Ehető. A francia szarvasgomba mellett sok ínyenc szerint a legfinomabb étkezési gomba.
Narancsszínű korall gomba:
Termőtest: felálló, 5-12 cm széles és ugyanilyen magas, élénksárga, dúsan elágazó, tönkszerű része rövid, vaskos. A hús gyenge, fehéres, könnyen törik, a szaga kellemes, íze enyhe.
Előfordulás: Nyáron. lomb- és fenyőerdőkben.
Étkezési érték: fiatalon ehető.Idősebbeknek erős hashajtó hatás.
Sárga rókagomba:
Termőtest: a kalap 6 cm széles is lehet, tojássárga vagy narancssárga színű, húsos, először domború, később pedig hullámos. Az erek elágaznak, a tönkre lefutnak. A tönk telt húsú, a kalaphoz hasonló színű, lefelé elvékonyodik, felül átmenet nélkül torkollik be a kalapba.
Előfordulás:Nyáron és ősszel fordul elő lomb- és fenyőerdőkben, többnyire nagy egyedszámban
Étkezési érték: a legismertebb és legkedveltebb étkezési gomba egyike. Sokáig eltartható és alig férges.Szárításra nem alkalmas, mert kemény marad.