Gombavadász

Parányi gomba, lomb alatt. Gallérja szép, csipkés szalag. Ezer-szín ősznek jó barátja, kalapja van, de nincs kabátja. Cipője sincs. Minek neki? Erdő avarja elfedi...


Gombák típusai


Narncsszínű csészegomba:


Termőtest: Lapos tál formájú, nyeletlen, az átmérője maximum 10 cm-t tér el. Belső oldala élénk narancsvörös, kívül világpsab sárgásvörös, lisztes deres, egy darabka narancshéjra emlékeztet. A húsa vékony, viasszerű, törékeny, nincs szaga és íze.

Előfordulás: Kora nyártól-őszig, erdei utakon és csupasz talajon, gyakran nagy csoportokban.

Étkezési Érték: Ehető, bár nincs semmi íze. Élénk színe miatt saláták díszítésére használják.


Bordás Serleggomba:


Termőtest: nyeles, 4-10 cm széles,felületén feltünő redős erek találhatók, amelyek a tönk aljából indul ki, és villásan elágaznak. A tönk rövid vaskos, fehéres színű, kamrásan üreges.

Előfordulás: májustól júniusig, lomb és fenyőerdőkben fordul elő, utakon és lejtőkön, ritka faj.

Étkezési érték: Nincs jó íze.


Ízletes Kucsmagomba:


Termőtest: A gomba legfeljebb 15 cm magas, a süveg kerekded-golyó formájú.Fiatalon szürkésbarna vagy barna, majd okkersárga lesz, nagy, szabálytalan, méhsejtszerű kamrákra osztott. Az egész gomba üreges.

Előfordulás: Tavasszal, áprilistól, egyes években már márciustól megjelenik, gyakori ártéri erdőkben. Tapasztalatok szerint az almavirágzással esik egybe a szezonja.

Étkezési érték: Ehető. A francia szarvasgomba mellett sok ínyenc szerint a legfinomabb étkezési gomba.


Narancsszínű korall gomba:

Termőtest: felálló, 5-12 cm széles és ugyanilyen magas, élénksárga, dúsan elágazó, tönkszerű része rövid, vaskos. A hús gyenge, fehéres, könnyen törik, a szaga kellemes, íze enyhe.

Előfordulás: Nyáron. lomb- és fenyőerdőkben.

Étkezési érték: fiatalon ehető.Idősebbeknek erős hashajtó hatás.


Sárga rókagomba:

Termőtest: a kalap 6 cm széles is lehet, tojássárga vagy narancssárga színű, húsos, először domború, később pedig hullámos. Az erek elágaznak, a tönkre lefutnak. A tönk telt húsú, a kalaphoz hasonló színű, lefelé elvékonyodik, felül átmenet nélkül torkollik be a kalapba.

Előfordulás:Nyáron és ősszel fordul elő lomb- és fenyőerdőkben, többnyire nagy egyedszámban

Étkezési érték: a legismertebb és legkedveltebb étkezési gomba egyike. Sokáig eltartható és alig férges.Szárításra nem alkalmas, mert kemény marad.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 6
Heti: 26
Havi: 196
Össz.: 113 315

Látogatottság növelés
Oldal: Gombák típusai
Gombavadász - © 2008 - 2024 - gombavadasz.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »