Vargánya és a többi Tinóru
Ízletes Vargánya:
Termőtest:nem ritkák a félkilósnál is nehezebb példányok. A kalap 5-20 cm széles, néha 30 cm is lehet, fiatalon félgömb alakú, világosbarna, később domború, barna vagy rzsdabarna, felülete gyaakran egyenetlen vagy ráncos,nedvesen tapadós. A kalapbőrd nem lehet lehúzni. A spórapor sötét olívbarna színű, a felső harmadában finom, hálózatos rajzolat díszíti. A hús fehér, a kalapbőr alatt barnás, kemény, vágásra nem színeződik el.
Előfordulás: nyáron és ősszel fordul elő a savanyú talajú lomb- ás fenyőerdőben. Legkedveltebb lelőhelye a bükkösök és tölgyesek.
Étkezési érték: az egyik legkobb étkezési gomba, kiválóan alkalmas szárításra is, azonban fagyasztani nem ajánlatos.
Vörösbarna Vargánya:
Termőtest: a kalap 8-20 cm széles, először félgömb alakú, a pereme fehér, később domború és szabályos, borvörös vagy sötétbarna. A hús fehér,kemény, vágásra nem szineződik, a kalapbőr alatt kissé vörörses.
Előfordulás:nyáron és ősszel fordul elő a savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben.
Étkezési érték: kiváló ehető gomba.
Nyári Vargánya:
Termőtest: a kalap 8- 16 cm széles, világosbarna, a fiatal példányok pereme fehér, szárazon nemezes, nedves kissé tapadós ragadós. A tönk bunkós vagy hasas, halványbarnás színű. A hús fehér a bőr alatt barnás, nem színeződik el.
Előfordulás: kora nyártól őszig fordul elő savanyú lombos erdőkben.
Étkezési Érték: ehető, kiváló étkezési gomba, jól szarítható.